1403.12.06 | آموزش
بیماری های امیزشی جنسی sexual transmitted disease از بیماریهای نسبتا شایعی هستند که از شخص به شخص دیگر بدنبال تماس جنسی منتقل می شوند .علت ایجادبیماری های امیزشی باکتری ها و ویروس هایی هستند که از طریق پوست و ترشحات مجاری تناسلی از فردی به فرد دیگر در طی فعالیت جنسی منتقل می شوند و باعث ایجاد علایم موضعی و عمومی در بدن می شوند.
بیماری های امیزشی در هردوجنس مذکر و مونث ایجاد می شوند ولی علائم و عوارض انها متفاوت است.
**این علایم درخانم ها عبارتنداز:ترشحات بدبو و غیر معمول از دستگاه تناسلی،سوزش و خارش و ضایعات زخمی در ناحیه تناسلی ،درد کشاله ران و اطراف ناحیه تناسلی ،درد حین نزدیکی و..
** علائم در مردان شامل ترشح از مجرای ادرار ،بزرگ شدن عقده های لنفاوی کشاله ران،زخم ناحیه تناسلی،درد و سوزش هنگام دفع ادرار و...می باشد
پاتوژن های باکتریال ایجادکننده STD نظیر NEISSERIA,CHLAMYDIA TRACHOMATIS GONORRHOEAE نه تنها در ایجاد عفونت های حاد بلکه در ایجاد عوارض طولانی مدت نظیرایجادپیامدهای نامطلوب حاملگی نقش دارد،لذا انجام غربالگریتوصیه می شود و باید دربرنامه تشخیصی حتما این دو پاتوژن گنجانده شوند.
تریکوموناس واژینالیس ،استرپتوکوک گروه B و ژنیتال مایکوپلاسما نیزدرایجاد عوارض بارداری نقش دارد،اما از انجایی که این سویه ها در نمونه افراد سالم هم مشاهده شده است درارتباط با لزوم وجود این پاتوژن ها در پنل های غربالگری اطمینانی وجود ندارد.
**کلامیدیا تراکوماتیس:شایع ترین علت عفونت های باکتریال قابل درمان منتقله از راه جنسی در سراسر جهان است.
عفونت کلامیدیا بدون درمان در مردان میتواند PROCTITIS و EPIDIDYMITIS راایجاد کند.
درزنان اغلب این عفونت بدون علامت است و یا حداقل علائم ممکن را نشان می دهد.
برخی از آنها علایمی چون سالپنژیت ،آندومتریت،بیماری التهابی لگن،بارداری خارج رحمی،و ناباروری ناشی از نقص فاکتور لوله ای را نشان می دهند،ابتلا به این عفونت با افزایش خطر Hiv همراه است همچنین می تواند عامل خطری برای ایجاد کارسینوم گردنرحم باشد.برای جلوگیری از گسترش بیماری و عوارض شدید تشخیص و درمان با شرکت دهقان درمان پیشرو تماس بگیرید.
**مایکوپلاسما ژنیتالیوم:یکی از گونه هایی مهم است که اندازه ی ژنوم بسیار کوچکی دارد و عامل یورتریت غیر گنوکوکوکی ،بیماری التهاب لگن ،سقط های خودبه خودی یا زایمان زودرس می باشند.
درصورت عدم تشخیص و درمان این عفونت باقی مانده و باعث عواقب خطرناکی مانندالتهاب لگن و ناباروری می شود
روش های شناسایی مایکوپلاسماها کشت،روش های سرولوژیک،و تکثیر اسیدنوکلئیک می باشند.این باکتری سخت رشد بوده و نیازمند محیط کشت اختصاصی می باشد هرچندبه دلیل اختصاصیت و حساسیت پایین و رشد کم سویه ها این روش نسبت به سنجش مولکولی از ارجحیت کمی برخوردار است.
روش های سرولوژیکی مانند فیکساسیون کمپلمان ،انزیم ایمونواسی و میکروفلورسانت نیز گاها استفاده می شوند هرچند که اینها هم نسبت به تست سنجش مولکولی به دلیل مشکل بودن تفسیرتیتر انتی بادی و زمان بر بودن کمتر انجام می شوند
**نایسریا گونوره آ:شایعترین محل عفونت آن مجاری ادراری و دستگاه تناسلی است،مردان ممکن است دچار سوزش ادرار و زنان دچارتخریب خفیف مخاط واژینال و درد شدید لگن شوند و یا گاها هیچ علائم بالینی نداشته باشند.
دیگرعفونت ها شامل آنورکتال ،التهاب حلق و تخمدان یا رحم می باشد.عفونت های دوره نوزادی ممکن است چشم نوزاد را الوده کنند و عدم درمان باعث انتقال به مناطق دیگر بدن ازجمله مفاصل شود که شایعترین انها مفاصل دست و پا است
روش تشخیص با استفاده از تکنیک های کشت مبتنی بر اسیدنوکلئیک تشخیص داده می شوند.
تبخال تناسلی یک بیماری مقاربتی شایع استدکه مردان و زنان را درگیر می کند.
خصوصیت هرپس تناسلی شامل:درد ،خارش و زخم در ناحیه تناسلی است اما ممکن است هیچگونه علامت یا نشانه ای وجود نداشته باشد ولی میتواند واگیردار باشد.
داروها می توانند علائم بیماری را تسکین دهند و خطر آلوده کردن دیگران را کاهش دهند.
*جهت پیشگیری از بیماریهای مراقبتی واکسن گارداسیل توصیه می شود
>دمل هایی که با بهبودیافتن زخم ها تشکیل میشود.
زخم ها ممکن است باعث درد و سوزش هنگام ادرار سوند .همچنین ممکن است تا زمان از بین رفتن عفونت ،درد وحساسیت در ناحیه تناسلی وجود داشته باشد.دراوایل بروز بیماری ممکن است نشانه هایی شبیه انفلوآنزا مانند تورم غدد لنفاوی در کشاله ران،سردرد ،درد عضلانی ،و تب مساهده شود
>درد یا خارش که ظرف ۲ تا ۱۰ روز پس از قرارگرفتن درمعرض شریک جنسی آلوده آغاز می شود.
>برجستگی های قرمز کوچک یا تاول های سفید کوچک که ممکن است چند روز بعد ظاهرشوند و همچنین زخم هایی که با پاره شدن تاول ها شکل میگیرند و از انها خون یا چرک بیرون می آید.
>عوارض عفونت های STD در دوران بارداری
خانم های باردار نسبت به عفونت های خاص آسیب پذیرتر می باشند و اگر این عفونت ها درمان نشوند،ممکن است عوارض شدیدتری ایجادکنند .هرخانم باردار تجربه حتی یک عفونت جزئی در دوران بارداری داشته باشدباید حتما به پزسک یا مامادمراجعه کند که شرکت دهقان درمان این امکان را در منزل فراهم کرده است.
تاثیرات عفونت ها بر روی یک جنین درحال رشد به صورتی است که عفونت به مادراسیب رسانده و بدن اورا به گونه ای ضعیف میکند که قادر به پرورش جنین به صورت طبیعی نیست
و داروهایی هم که برای درمان استفاده میشود میتواند برای جنین مضرباشد
عفونت باکتریایی واژن ممکن است باعث ایجادزایمان زودرس شود.
امکان انتقال بیماری مسری مانند هپاتیت ،سیفلیس،تبخال و HIV به جنین وجود دارد.
کلامیدیا،می تواند باعث عفونت چشم و پنومونی در جنین شود.
گونوره آ ،می تواند مایع امنیوتیک او را آلوده کرده و باعث زایمان زودرس شود و همچنین منجربه عفونت چشم و کوری گردد.
لذا انجام غربالگری برای خانم هاو شریک جنسی آنها قبل از بارداری توصیه می شود.
۱.مشاهده مستقیم میکروسکوپی میکروارگانیسم ها
۲.کشت
۳.شناسایی انتی ژن
۴.تست های مولکولی
۵.تست هایی که متابولیت های میکروبی را شناسایی می کنند نظیر WHIFF TEST 1
**روش های مولکولی نیز انواعی مختلفی دارد:
۱.روش های مبتنی بر هیبریدیزاسیون
۲.روش های مبتنی بر تکثیراسید نوکلئیک
۳.تایپینگ سوژه ها در بررسی های اپیدمیولوژیک