نمونه گیری (آزمایش )
زندگی در زمان حال، به علت سبک زندگی غلط و ماشینی و ورود تکنولوژی و صنعت به زندگی، اضافه بر بیماری ها، نیاز به چکاب های دوره ای همراه با آزمایش و نمونه گیری هم بیشتر شده.
نمونه گیری آزمایش در منزل روشی است که برای رفاه حال برخی از بیماران در نظر گرفته شده است. بعضی افراد به دلایل مختلف توانایی مراجعه به آزمایشگاه را ندارند. در چنین مواقعی روش نمونه گیری در منزل حائز اهمیت می شود. این روش که قدمتی هم ندارد، با کمک گرفتن از علم مهندسی پزشکی و فناوری اطلاعات، پا گرفته است. به وسیله این امکان بیمارانی که به هر دلیلی قادر نیستید برای انجام آزمایش به آزمایشگاه مراجعه نمایند، می توانند با خیال راحت و به آسانی آزمایش و نمونه گیری را در منزل یا محل کار انجام دهند. با اینکه عمر این گونه نمونه گیری، خیلی زیاد نیست اما به یک روش بسیار رایج در جامعه تبدیل شده است.
راحتی و آثار خوب آن تا حدی است که بیماران تفاوت اندک هزینه آن را با طیب خاطر پذیرا می شوند و آزمایشگاه ها نیز با انجام این روش، باعث آسایش و اطمینان خاطر بیشتر بیماران شده و با ارائه راحت و به موقع جواب آزمایش موجبات خرسندی بیشتر آن ها را فراهم می کنند.
روش های ثبت درخواست برای نمونه گیری در منزل
با پیشرفت تکنولوژی، نمونه گیری در منزل امروزه به عنوان یک فعالیت نوین در پزشکی شناخته شده است. از این طریق، برای بیمارانی که قادر نیستند به آزمایشگاه مراجعه نمایند، سرویس نمونه گیری در منزل توسط کارشناسان مجرب فراهم گردیده است. همچنین به دلیل مسئولیت پذیری بالای کادر مجرب مربوط به نمونه گیریها، مردم نیزتمایل بیشتری برای نمونه گیری در منزل نشان می دهند.
در روش اول: خود بیمار یا یکی از بستگان او به صورت حضوری به آزمایشگاه مراجعه کرده و با ثبت نام در لیست بیماران نمونه گیری در منزل، آدرس، کروکی و تلفن محل سکونت بیمار یا خود را در آزمایشگاه ثبت و برای نوبت اول به ایشان وقت داده می شود. برای دفعات بعدی، به صورت حضوری یا تلفنی با پذیرش آزمایشگاه هماهنگ نموده تا با توجه به شرایط آزمایش نسبت به نمونه گیری در منزل اقدام گردد.
واحد پذیرش در آزمایشگاه ها برای پاسخگویی به بیماران و همراهان بیماران می تواند مرجع قابل اطمینانی برای دریافت راهنمایی های لازم در امر ثبت درخواست برای نمونه گیری در منزل ،زمان اعزام نیرو، هزینه پذیرش ازمایش ،هزینه کارشناس ،امادگی برای ازمایشش باشد. مراجعین یا همراهان بیمار می توانند با حضور در آزمایشگاه، اطلاعات بیمار را به واحد پذیرش داده و وقت مناسب برای نمونه گیری در منزل را دریافت نمایند.
در روش دوم: با شماره گیری شرکت درمانی و وصل شدن به شماره داخلی متناسب با نیاز، مسئول پاسخگویی، می تواند راهنمایی های لازم را بیان نماید. همچنین متقاضی می بایستی درخواست پزشک را به هر روشی که ممکن باشد به مرکز آزمایشگاهی ارسال نماید. به عنوان مثال عکس نسخه پزشک را تلگرام یا واتساپ کند و یا هر روش دیگری به متصدی آزمایشگاه ارسال نماید و قید نماید که می خواهد تست و آزمایش انجام دهد
پس از ثبت درخواست، تاریخ و زمان اعزام نمونه گیر به منزل بیمار و مشخصات فردی او، از طریق مسئول پاسخگویی به متقاضی داده می شود تا برای آن روز آماده شود و آزمایشگاه نمونه برداری را توسط فرد نمونه گیر انجام می دهد. افراد تمایل بیشتری به این روش نشان می دهند زیرا راحت است و با یک تلفن انجام می شود.
در روش سوم: پر کردن نمونه فرم تکمیلی به صورت اینترنتی می باشد. اطلاعات بیمار و نیازهای او به صورت جامع از طریق اینترنت ارسال می شود تا مرکز پس از دریافت آن ها، بتواند نیاز بیمار را به درستی تشخیص داده و در راستای انجام نمونه گیری در منزل اقدام نماید. این اطلاعات عبارتند از: نام متقاضی (فردی که درخواست نمونه گیری در منزل را ارسال می کند)، نام بیمار، سن بیمار، عکس نسخه پزشک یا آزمایش های قبلی مرتبط.
اگر تقاضای درخواستی بیمار به روش اینترنتی بعد از ساعت 12 باشد، درخواست در لیست روز بعد قرار می گیرد و نمونه گیری هم برای روز بعد خواهد بود.
نمونه گیری در منزل شبانه روزی فعلا در مراکز درمانی خاص و محدودی وجود دارد که دارای امکانات ویژه و گسترده تری می باشند
وظایف نمونه بردار برای نمونه گیری در منزل:
همانطور که گفته شد اکنون نمونه گیری در منزل به روشی رایج در جوامع تبدیل شده و بسیار مهم است که فرد نمونه گیر کار خود را به خوبی انجام دهد. باید گفت نمونه گیر، فردی است که تخصص های لازم نمونه گیری را در امور پزشکی دارد و به عنوان فرد توانمند و متخصص در این امر شناخته شده است.
این افراد باید در زمان و مکان مشخص شده برای انجام نمونه گیری حضور یابند و در بدو ورود با ارائه کارت شناسایی پرسنلی و معتبر، خود را معرفی کند. با ارائه مدارک و مجوزهای لازم توسط نمونه گیر و در صورت صحت مشخصات فرد با مشخصات تعیین شده از سوی مرکز آزمایشگاهی، نیازی نیست که بیمار نگران سلامتی خود باشد و به این شکل هدف از انجام نمونه گیری در منزل که همانا حفظ راحتی و آسایش بیمار و کمک به سلامتی او می باشد فراهم می شود.
همچنین وسایل مورد نیاز مانند ظروف آزمایشگاهی و استریل شده را مطابق با درخواست و نسخه پزشک جهت انجام نمونه گیری باید به محل مورد نظر بیاورد.
نمونه بردار وظیفه دارد کار نمونه گیری را به درستی و طبق اصول انجام دهد و اصول بهداشتی را در انجام امور، رعایت نماید. سپس نمونه ها را همراه خود به آزمایشگاه انتقال می دهد تا بررسی های لازم بر روی آن انجام گیرد.
نحوه گرفتن جواب آزمایش در روش نمونه گیری در منزل
زمانی که نمونه گیری در منزل انجام شد یک قبض پذیرش بیمار از سوی فرد نمونه گیر به بیمار داده می شود و پس از انتقال نمونه به آزمایشگاه و انجام آزمایشات روی آن و طی شدن مراحل مختلف، در مدت زمان کوتاهی جواب آزمایش آماده می شود. برای مشاهده و دریافت جواب آزمایش، نیاز به حضور فرد در آزمایشگاه ضروری نمی باشد که این موضوع برای آسایش و رفاه حال بیمار بسیار حائز اهمیت است. بیمار پس از تسویه با آزمایشگاه، از طریق یکی از روش های زیر می تواند جواب آزمایش خود را دریافت کند:
• جواب آزمایش با پیک ارسال خواهد شد.
• نتیجهی آزمایش بهصورت اینترنتی در اختیار بیمار قرار می گیرد.
•
• ارسال جواب آزمایش از سامانه به شخص از طریق تلگرام، واتساپ، ایمیل یا فکس و…
• ارسال جواب آزمایش از طریق پست.
• مراجعه به وب سایت مربوط به آزمایشگاه و مشاهده نتایج آزمایش.
• مراجعه حضوری فرد به آزمایشگاه و دریافت جواب آزمایش.
#مزایای نمونه گیری در منزل
• جلوگیری از اتلاف وقت به خصوص برای بیماران با مشغله کاری
• دور بودن از محیط پر استرس آزمایشگاه و مراکز درمانی
• عدم نیاز به حضور بیمار در شرایطی که حال وی مساعد نیست
• ثبت درخواست بدون نیاز به مراجعه و سهولت انجام این کار
• آماده شدن جواب در مدت زمان کوتاه
• عدم نیاز به حضور برای افرادی که مشکلات جسمی حرکتی دارند
• دور بودن از ترافیک و شلوغی شهر
• گرفتن نتیجه آزمایش بدون نیاز به مراجعه و حضور در آزمایشگاه
• دور بودن از دغدغه پیدا کردن جای پارک خودرو
• عدم نیاز به حضور بیمارانی که حساسیت به بوی الکل و محیط آزمایشگاه دارند
• عدم نیاز به تحمل شلوغی صف آزمایشگاه
• دور بودن نوزادی که بیمار است از فضای آلوده آزمایشگاه
• عدم نیاز به حضور بیماری که کهولت سن دارد و در منزل و توسط پرستار سالمند مراقبت می شود
• عدم نیاز به حضور بیماران باردار یا دارای نوزاد در محیط آزمایشگاه
آزمایش های قابل انجام در منزل:
نمونه گیری آزمایش در منزل طیف وسیعی از آزمایش های عمومی و تخصصی را در بر می گیرد. نمونه گیری خون در منزل، نمونه گیری ادرار در منزل، آزمایشات کلیوی و کبدی و تیروییدی و چربی آزمایش هورمونی، آزمایش کش آزمایش تعیین ظرفیت آهن TIBC، تست بارداری، پاتوبیولوژی، هماتولوژی، تست اعتیاد، ویتامین ها، آزمایش پروستات، نمونه گیری و کشت بزاق،آزمایش سیتولوژی، آزمایش ژنتیک و… تعدادی از آزمایش های قابل انجام در منزل می باشند.
نمونهگیری خون در منزل
هرگونه عارضه و مشکلی که در بدن به وجود آید، روی خون تأثیر می گذارد در نتیجه برای درک و شناخت بیماری ها، آزمایش خون انجام می گیرد.
گفته شد که نمونهگیری خون در آزمایشگاه گاهی برای افراد بیمار سالمند، کودک، معلول یا باردار و حتی افرادی که به بوی آزمایشگاه حساسیت دارند به نظر چالش جدی و آزاردهنده ای می شود و در این شرایط نمونهگیر با رعایت پروتکلهای بهداشتی و تجهیزات مناسب برای نمونهگیری و انتقال آن به آزمایشگاه به خانه شما مراجعه خواهد کرد. نمونه خون در cool box نگهداری شده و در کمتر از یک ساعت به آزمایشگاه منتقل خواهد شد.
#وظایف فرد نمونه گیر در هنگام گرفتن نمونه خون در منزل
برای گرفتن نمونه خون در منزل باید یک سری نکات از سوی فرد خون گیر رعایت شود که عبارتند از:
استفاده از وسایل استریل و ضدعفونی کردن محل خون گیری.
پیدا کردن رگ مناسب خون گیری قبل از فرو کردن سوزن.
فشار دادن پنبه الکلی بر روی محل ورود سوزن پس از اتمام خون گیری.
پس از فرو کردن سوزن هرگز نباید فرد خون گیر برای پیدا کردن رگ، سوزن را در زیر پوست به اطراف جا به جا کند و با سوزن دنبال رگ بگردد. این کار بسیار خطرناک بوده و ممکن است به رگ ها یا اعصابی که از آن منطقه عبور می کنند آسیب جدی برساند. نکته دیگر این است که گرچه عبور سوزن از پوست با درد مختصری همراه است، اما درصورتی که پس از وارد شدن سوزن درد شدید احساس شد و به اصطلاح دست تیر کشید باید به سرعت از خون گیر بخواهید که سوزن را بیرون بکشد زیرا ممکن است سوزن به عصب برخورد کرده باشد.
فرد نمونه گیر پس از اتمام خون گیری حتما از بسته شدن سوراخ رگ اطمینان حاصل کند به خصوص در سالمندان یا افرادی که داروی ضد انعقاد خون مصرف می کنند. خارج نشدن خون از پوست الزاما به معنای بسته شدن سوراخ ایجاد شده در رگ نیست و ممکن است خون ریزی در زیر پوست ادامه داشته باشد. در این صورت خون زیر پوست انباشته می شود و باعث کبودی وسیع و بدتر از آن فشار به رگ ها و اعصاب آن منطقه شده و درد و گز گز کردن طولانی مدت را به همراه دارد و گاهی حتی ممکن است به قطع عضو بیانجامد.
*بیماری های قابل تشخیص با آزمایش خون
• با انجام آزمایش خون می توان بسیاری از بیماری ها را شناسایی کرد. در زیر به تعدادی از این موارد اشاره می کنیم:
• اختلالات آنزیم کبد
• وضعیت هورمون ها در بدن
• بیماری دیابت و قند خون
• بیماری های مربوط به میزان چربی خون
• وضعیت و میزان کلسترول خوب و کلسترول بد
• بیماری های مربوط به سیستم ایمنی مانند: هیپاتیت و ایدز
• انواع سرطان ها مانند: سرطان سینه، سرطان، خون سرطان پانکراس
• بررسی عملکرد کلیه مانند: میزان اوره خون، کراتین خون
• بیماری های مربوط به میزان آهن خون
• تشخیص بارداری
• چکاپ ماهانه، فصلی و یا سالانه
گرفتن نمونه ادرار در منزل:
بر خلاف نمونه گیری خون که باید توسط نمونه گیر انجام شود، نمونه ادرار توسط خود بیمار در منزل گرفته می شود. گرفتن نمونه ادرار در محیط آزمایشگاه برای بیمار گاهی اذیت کننده می شود و به همین دلیل ترجیح می دهد در منزل و آرامش نمونه را تهیه کند و گاهی نیز به علت اینکه نمونه باید در ساعت ها یا روزهای متمادی گرفته شود، افراد مجبورند در چندین مرحله نمونه گیری ادرار را در منزل انجام دهند.
آزمایش ادرار معمولاً برای تشخیص عفونت دستگاه ادراری، تعیین وجود قند در بیماران دیابتی، وجود سنگ کلیه، فشار خون بالا و بعضی از بیماریهای کلیوی و کبدی انجام میشود. برای این که جواب آزمایشات و بالطبع آن، در نظر پزشک اشتباه رخ ندهد باید در انتخاب آزمایشگاه دقت لازم و کافی داشت.
زمانی که قرار است نمونهگیری ادرار در منزل انجام شود سوالات زیادی مطرح میشود، مانند اینکه نمونه ادرار را تا چند ساعت میتوان نگه داشت؟ حداقل حجم نمونه ادرار چقدر باید باشد؟ نحوه نگهداری نمونه ادرار در منزل چگونه است؟چگونه میتوان نمونه ادرار برای آزمایشگاه ارسال کرد؟ در اینجا به صورت تیتروار به جواب این سئوالات می پردازیم.
*نكاتي که باید برای گرفتن نمونه ادرار در منزل رعایت شود:
• گرفتن نمونه ادرار در منزل باید صبح انجام شود (مخصوصا جهت کشت ادرار)
• برای نمونه گیری لازم نیست مایعات زیادی مصرف کنید.
• قبل از اقدام به نمونه گیری باید دست ها را با آب و صابون کاملا شستشو دهید.
• لازم نیست قبل از آزمایش، مصرف مواد غذایی خود را کم یا محدود کنید.
• داخل یا درب ظرفی که برای ادرار توسط آزمایشگاه تحویل شما می شود نباید با بدن یا محیط تماس پیدا کند.
• قبل از گرفتن نمونه مکان خروج ادرار کاملا تمیز شسته شود.
• چنانچه نمونه حاوی ترشحات واژن یا خونریزی باشد، باید یک نمونه وسط ادرار و تمیز گرفته شود.
• در صورت مصرف داروی خاص مشورت با پزشک ضروری است تا دستورات لازم جهت آزمایش داده شود.
• اگر در دو هفته گذشته دارویی مصرف کرده اید، قبل از نمونه گیری به پزشک اطلاع دهید.
• قبل از انجام نمونه گیری توجه کنید نام و نام خانوادگی شما روی ظرف باشد.
• ظرف حاوی ادرار قبل از ۳۰ دقیقه تحویل آزمایشگاه داده شود، در غیر این صورت در یخچال نگهداری شود
• قبل از انجام نمونه گیری از ایستادن و ورزش کردن و فعالیت سنگین پرهیز شود.
• دو ثانیه ابتدای نمونه را رها کرده و بعد از آن نمونه را جمع آوری کنید.
نمونه گیری ادرار با سوند در منزل
– 30 دقیقه تا یک ساعت قبل از نمونه گیری، باید لوله سوند با گیره یا پنس مسدود شود
– از دستکش استریل استفاده شود.
– اگر سوند تازه تعویض شده یا برای اولین بار استفاده می شود می توان از ادرار تخلیه شده از آن برای آزمایش استفاده کرد.
– اگر سوند دارای محل مخصوص برای نمونه گیری است آن قسمت باید با پنبه الکلی ضدعفونی شود.
– سوزن سرنگ را با زاویه 45 درجه وارد قسمت مخصوص نمونه گیری کرده و ادرار را خارج کنید.
– در صورت نداشتن محل مخصوص نمونه گیری، درست بالای محل اتصال سوند به لوله جمع آوری با الکل ضد عفونی شود.
– با استفاده از سرنگ نازک و با زاویه 45 درجه سوزن را وارد و نمونه ادرار را خارج کنید.
– نمونه ادرار به ظرف مخصوص نمونه گیری که آزمایشگاه در اختیار گذاشته منتقل شود.
– حداقل حجم نمونه برای بزرگسالان ۱۰ سی سی و در اطفال ۵ سی سی است.
– روی ظرف برچسب چسبانده شود و نام نام خوانوادگی بیمار، بخش بستری ، تاریخ وساعت نمونه گیری بر آن نوشته شود.
– نمونه ادرار در دمای محیط، زیر 2 ساعت به آزمایشگاه تحویل داده شود.
– در صورت نرساندن به آزمایشگاه قبل از 2 ساعت، می توان نمونه را در دمای صفر درجه به مدت 20 ساعت نگهداری کرد.
#ضرورت رعایت نکات قبل از انجام آزمایش در منزل
بیمار قبل از نمونه گیری در منزل ملزم به رعایت شرایط و نکاتی است که اگر آن ها را نداند و رعایت نکند، احتمال رخ دادن اشتباه در آزمایشات بالا می رود. البته واحد پذیرش با در نظر گرفتن آزمایشات بیمار این نکات را گوشزد می کند اما بد نیست در اینجا به آن ها اشاره شود تا خود بیمار نیز از قبل در این زمینه اطلاعاتی داشته باشد.
این گفته بسیار درستی است که با بهترین دستگاهها و مواد و با مجرب ترین کارکنان هم نمی توان از یک نمونه نادرست جواب درست به دست آورد. با در نظر گرفتن اینکه 75 درصد تصمیمگیری های پزشکان بر اساس جواب آزمایشات فرد بیمار است به ضرورت دقت فرد آزمایش دهنده در رعایت شرایط پی می بریم.
بعضی از شرایطی که از طرف آزمایشگاه تعیین می شود می تواند شامل موارد زیر باشد:
• ناشتایی بیش از ۳ ساعت پیش از خون گیری برای آزمایش چربی
• ناشتایی 12 ساعت برای آزمایش آهن
• بیدار شدن 3 ساعت قبل از انجام نمونه برداری برای آزمایش پرولاکتین
• نمونه گیری برای آزمایش کورتیزول در ساعت 8 صبح
• نخوردن برخی داروهای خاص
• عدم استعمال دخانیات و به خصوص سیگار
• زمان انجام آزمایش آهن نیز بهتر است صبح باشد
• ناشتایی 8 ساعت برای آزمایش قند و 12 ساعت برای تری گلیسرید
• پرهیز از خوردن مواد خوراكي که باعث تغییر رنگ ادرار می شود (لبو، هویج، شاتوت، گوجه فرنگی)
• در زمان ناشتایی نوشیدن آب مانعی ندارد مگر اینکه پزشک آشامیدن آب را هم ممنوع کرده باشد
• ناشتایی ۳ ساعته برای آزمایش های اوره، پرولاکتین، فسفر و اسید اوریک
• عدم انجام فعالیت های ورزشی
منظور از ناشتا بودن برای نمونه گیری آزمایش در منزل این است که فرد یک غذای سبک و غیر چرب مصرف کند و سپس در مدت ساعات تعیین شده از مصرف هر گونه خوراکی و دخانیات خودداری کند. نوشیدن آب منعی ندارد مگر مواردی که توصیه پزشک باشد. در صورت لزوم مصرف دارو سر وقت، مصرف داروی وعده شب سر ساعت خورده شود اما وعده صبح را پس از تحویل آزمایش و انجام نمونه گیری مصرف کند. در صورتی که برای آزمایشی ناشتا بودن ضروری نباشد، باز بهتر است صبحانه خورده نشود زیرا وجود چربی در نمونه، نتیجه آزمایش را مختل می کند. در مورد افراد دیابتی نوع و ساعت شام آن ها برای شروع ناشتایی باید مطابق برنامهای باشد که پزشکشان تعیین کرده و برای آزمایش قند دو ساعت بعد از صبحانه یا آزمایش قند در ساعات دیگر صبح یا بعدازظهر، صبحانه و دیگر وعده های غذایی را به دستور پزشک میل کنند.
#هزینه آزمایش در منزل
هزینه آزمایش در منزل، طبق قبض آماده شده توسط پذیرش دریافت می شود که با در نظر گرفتن عوامل زیر متغیر است:
• تعرفه نمونه گیری در منزل براساس سن افراد و آزمایش های روتین و غیر روتین
• تعرفه نمونه گیری در منزل براساس نوع و خدمات آزمایشگاه
• تعرفه نمونه گیری در منزل براساس آخرین نرخ قیمت گذاری مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
• تعرفه نمونه گیری در منزل با توجه به آدرس و مسافت بین آزمایشگاه تا منزل
هزینه ایاب و ذهاب فردی که نمونه گیری را انجام می دهد نیز به هزینه های تعیین شده توسط پذیرش اضافه خواهد شد.
به صورت شبانه روزی
تصویری بارگذاری شود
برای استفاده از خدمات دهقان درمان میتوانید شماره تماس خود را وارد کنید تا ما در اولین فرصت با شما تماس بگیریم.
مزیتهای شرکت دهقان درمان:
مدیریت تخصصی
نظارت شبانه روزی مسئول فنی
نظارت مستقیم وزارت بهداشت
رویکرد علمی در پرستاری
قیمت مناسب خدمات
پرستار خصوصی در منزل
پاسخگویی شبانه روزی
پشتیبانی آنی پزشکی و پرستاری
مشاوره تلفنی آنی با متخصصین و کارشناسان
پرسش های متداول آزمایش و نمونه گیری در منزل
*آزمایش در منزل چگونه انجام می شود؟
پس از تماس با مرکز و اعلام نیاز خود، متخصصین در سریع ترین زمان به منزل شما می آیند و نمونه گیری می نمایند. نمونه سپس به آزمایشگاه برده می شود و پس از اعلام نتایج، نتیجه در اختبار شما قرار میگیرد.
*چه آزماش هایی در منزل قابل انجام است.؟
اکثر آزمایش های مهم در منزل نمونه گیری می شوند از جمله نمونه گیری خون، نمونه گیری ادرار، آزمایش هورمون، آزمایش تیرویید، آزمایش پروستات، آزمایش ژنتیک و…
*هزینه آزمایش در منزل چقدر است؟
عمده هزینه آزمایش بسته به نوع آزمایش دارد؛ بعضی آزمایش ها به دلیل شرایط ویژه تری که دارند هزینه گران تری نیز دارند. برای اطلاع دقیق قیمت ها با شماره های شرکت تماس بگیرید.
شماره تماس خود را بگذارید تا ما با شما تماس بگیریم
دهقان درمان ، ارائه دهنده برترین خدمات پزشکی و درمانی ، خدمات پزشک متخصص و دستگاههای ویژه پزشکی در تهران
خدمات
متخصصین
دسترسی سریع
تماس با ما
ارتباط با ما
کپی رایت 1402 | طراحی و توسعه توسط تیم طراحی سایت گروه تبلیغاتی مدیا مارکت
دیدگاه خود را درج کنید